dijous, 18 d’abril del 2013

A LA RECERCA DE L’ARCA PERDUDA/Raiders of the Lost Ark (Berlín4)


Check this out on Chirbit




La darrera entrada sobre les vacances a Berlín la vull dedicar a la ciutat en sí. No faré però una guia de viatges, simplement em limitaré a mostrar les meues percepcions sobre la ciutat.
La capital alemanya té unes immenses avingudes que en el futur impressionaran, segurament en el passat també ho feren, però actualment estan ocupades per les obres: màquines, treballadors, forats, tanques... són part del paisatge actual de l’urbe. Una manera de contemplar-ho tot és pujant als seients davanters dels autobusos de dues plantes que fan recorreguts llargs per la ciutat, o bé agafar algun tramvia i creuar la ciutat de punta a punta. A més, aquest inici de primavera gelat que hem tingut ha fet que els grans jardins que normalment estaran florits estigueren pràcticament coberts de neu i poca cosa més. Açò és un motiu per tornar a Berlín altre cop, però amb millor oratge.

Entre les moltes coses que vam visitar em quede amb l’Illa dels museus,  Museumsinsel.  És una petita illa entre el riu Spree i el canal  Kupfergrabe on trobem una sèrie de museus que arrepleguen obres d’un gran valor artístic i històric. Des de les civilitzacions de l’Antiguitat fins a l’època contemporània, encara que la veritat siga dita, la gran majoria de coses són espolis realitzats a altres pobles i cultures. Visita obligatòria és anar-hi a veure Nefertitis, però jo encara estic bocabadat amb la Porta de Istar de la muralla interior de Babilònia del museu de Pérgamo   (http://www.smb.museum/smb/standorte/index.php?lang=en&objID=27 ) , museu que em va fer recordar la pel·lícula de Steven Spielberg que dona nom a aquesta entrada, on l’arqueòleg heroi s’enfronta als nazis per aconseguir l’Arca de l’Aliança on es guardaven les taules de la llei que Déu li entregà a Moisés. Llàstima que no guanyaren les tropes de Hitler en eixa peli, així haguera vist l’arca   ;)
També és obligatori visitar la Porta de Brandenburg, el Reichstag, i com no, el Mur de Berlín. Passejant pel Mur vaig trobar un adhesiu d’Escola Valenciana i pintades, moltes pintades de gent anònima. Em vingué al cap un campament Junior celebrat a Villanueva de las Fuentes en Guadalajara l’any 1978, allí anàvem a omplir les cantimplores a una font que teníem a prop. L’amo del terreny va lluir amb ciment unes pedres, i una de les xiquetes va fer una inscripció en el ciment acabadet d’escampar. La pillaren de seguida: “Ascensión Marí, Torrent, Teléfono.......”
Amb aquesta cançó babilònica done per acabada aquesta entrada i la sèrie berlinesa. Espere no haver cansat ningú. 

diumenge, 14 d’abril del 2013

DELICIOSA MARTHA/BELLA MARTHA (Berlín3)


La tercera entrada sobre Berlín la faig amb el nom d’una pel·lícula alemanya estrenada el 2001. Quan estava en cartellera vaig anar amb els amics a veure-la a un cinema que hi havia en la Gran Via Antic Regne, si mal no recorde, que tancaria en poc de temps. No sabíem res sobre la pel·lícula i la interpretació de Martina Gedeck ens va obligar a anar a un restaurant italià a sopar perquè vam quedar fascinats per la història i amb unes ganes de menjar immenses. La pel·lícula conta la vida d’una cuinera alemanya, la millor de la seua localitat, que s’ha de fer càrrec d’una neboda i del seu caràcter. (http://www.peliculasyonkis.com/pelicula/deliciosa-martha-2000)

En els dos viatges que he fet a terres alemanyes he comprovat que la gastronomia és molt compatible amb la nostra, encara que he de confessar que jo no sóc una persona massa amant del menjar, no sóc dels que ho proven tot i en poquet em conforme, però bé, a Alemanya he vist que es pot sobreviure, i molt bé, amb el que allí mengen.


Els preus no es diferencien massa dels que tenim per ací, les racions són abundoses i és rar veure un lloc on posen estovalles a la taula. Kartoffel, chucrut, ellenbogen, tagessuppe, bratwurst, pilotes, amanides i cervesa de tots els colors i mides regnen les cartes dels restaurants alemanys.  Com pots comprovar no et moriràs de fam, i a més sempre pots recórrer a les cadenes de menjar ràpid, si és el que t’agrada.

Aquesta nit, a La 1, fan la pel·lícula No reservations (2007) protagonitzada per C. Zeta-Jones, i pel que he vist als tràilers sembla ser una adaptació de la pel·li alemanya amb la que he començat aquesta entrada... Ja veurem si em desperta la fam! (http://www.peliculasyonkis.com/pelicula/sin-reservas-2007)

PD.: Al supermercat al que anàvem a fer les compres, mireu quin all-i-oli em vaig trobar?

diumenge, 7 d’abril del 2013

LA VIDA DELS ALTRES/ DAS LEBEN DER ANDEREN (Berlin-2)


            Moltes coses han passat al món des de 1984. El pont de Sant Vicent d’aquell any vaig anar amb la quadrilla d’amics d’acampada al Clot de les Tortugues, en Picassent. Era la primera vegada en la meua vida que anava d’acampada fora del context junior. Van ser uns dies de pluja,  va caure tanta aigua que vam decidir tornar-se’n abans, a peu, amb les motxilles a l’esquena i, fent torns per transportar la tenda de campanya llogada, arribàrem a casa un dia abans del previst. Eixe mateix any, el 1984, és on s’ambienta la pel·lícula del director alemany Florian Henckel Donnersmarck, que dóna nom a aquesta entrada, i on es conta com l’agent de l’Stasi, HGW XX/7, va canviant la seua manera de viure el règim autoritari de la RDA fins al punt de boicotejar una de les seues missions. Però el que passa al film no ho contaré, millor apagueu els llums del menjador i la veieu.

          En aquestos dies que he passat a Berlin, la línia que seguia el mur ha estat un punt de debat constant, era una discussió una mica inútil, però en fi, uns anys enrere no ho semblaria per a molts berlinesos que es veien obligats a viure privats de moltes llibertats en nom de la Llibertat.


             Seria molt dur tenir prohibit passar a l’altra part de la teua pròpia ciutat, no visitar els teus familiars i amics fins perdre el contacte, en poques paraules, estar restringit com a persona a sols una parcel·la, la dels opressors que et governen.



            El Mur, el Checkpoint Charlie, l’empedrat que assenyala l’antiga ubicació del mur... no tenen gran bellesa artística, però sí històrica. Visitar-ho et fa pensar en com d’absurda pot resultar la vida si uns absurdes la dirigeixen. Creuem els dits per no arribar a aquest extrem!


         En aquell any 1984, a Espanya escoltàvem Relax de Frankie Goes To Hollywood, segurament al Berlin Oriental també l’escoltarien, no?