diumenge, 4 de setembre del 2016

Accabadora de Michela Murgia

Durant el  mes d’agost  de 2016  he romàs a l’illa italiana de Sardenya, concretament a la ciutat de l’Alguer. Entre multitud de metes i objectius (de mides terrenals i del meu abast) s’hi trobava el ser capaç d’aprofitar les classes d’italià a les quals assistia per poder llegir novel·la actual en llengua italiana. Doncs bé, millor o pitjor, puc considerar que he aconseguit aquest objectiu i faré (o tractaré de fer) al blog una sèrie de tres crítiques de llibres, que en el meu cas són recomanacions,  de la literatura italiana actual.
El primer me’l recomanaren des de València, i després de consultar-li a la professora si era adient al meu nivell, vaig anar a la llibreria Cyrano de l’Alguer i em vaig comprar un exemplar. A partir d’aquell moment, el dia de sant Llorenç, em va acompanyar a la platja i en el ritual d’agafar el son que he de seguir diàriament.
ACCABADORA, de l’autora sarda MICHELA MURGIA, és una novel·la publicada en 2009 per l’editorial italiana Einaudi. Compta amb 163 pàgines distribuïdes en 17 capítols no massa llargs, fet que m’ha facilitat la lectura.
El tema que tracta és la polèmica eutanàsia a través de la vida d’una xiqueta sarda de la primera meitat del segle XX. Des de la ruralitat de l’ambientació, l’autora ens narra el secret, que tothom coneix, del do que té la mare adoptiva de la protagonista per acomiadar d’aquest món persones que en la pràctica i, en la realitat, ja no hi són.
Retractant-nos la societat de l’època, Murgia, ens farà sabedors dels diferents límits que les persones posem a un fet tan conflictiu com és el de llevar-li la vida a un ésser volgut, que només està entre nosaltres amb patiment, i sense cap opció de reincorporar-se a una vida mitjanament normal i de qualitat. No es queda sense reflectir tampoc els pensaments,  els dilemes i les cavil·lacions que l’acabadora pateix.
Trobem similituds temàtiques amb la pel·lícula , també italiana, Miele, del 2013, però ambientada en l’època actual i, segons la seua fitxa, inspirada en altra novel·la.

La novel·la ha estat traduïda a diferents llengües, entre elles la espanyola, per la qual cosa la podem trobar en l’editorial Salamandra, llegir-la i després pots dir-me que t’ha semblat. Et ve de gust?